Optimizacija „cohousing”-a: uticaj veličine zajednice na korišćenje zajedničkih prostora i organizacionu održivost - Milošević Pantović, Aleksandra (Arhitektura i urbanizam, 2024)
Istraživanje ima za cilј dublјe razumevanje odnosa između veličine „cohousing” zajednica i distribucije zajedničkih prostora, uz primenu kriterijuma analize kao što su veličina, raspored i funkcija ovih prostora. Postavlјena je hipoteza da postoji obrnuta proporcija između veličine zajednice i procenta zajedničkih prostora u odnosu na ukupnu površinu, što znači da veće zajednice imaju manji procenat zajedničkih prostora. Metodologija istraživanja uklјučuje pregled i analizu primera stambenih zajednica iz različitih kulturnih i urbanih konteksta, sa cilјem da se identifikuju klјučni faktori koji utiču na organizacione strukture i ekonomsku održivost ovih zajednica. Istraživanje takođe ispituje nivo samostalnosti zajednica u zavisnosti od njihove veličine i kompleksnosti. Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je u manjim „cohousing” zajednicama veći procenat zajedničkih prostora u odnosu na ukupnu površinu, dok u većim zajednicama ovaj procenat opada. Ovaj odnos ima značajne implikacije za organizaciju, funkcionalnost i ekonomsku održivost zajednica. Istraživanje pruža nova saznanja koja mogu doprineti budućem dizajnu i organizaciji „cohousing” zajednica, sa cilјem da se očuvaju osnovne vrednosti zajedništva i saradnje, uz optimizaciju zajedničkih prostora i pobolјšanje kvaliteta života stanovnika.