Jugoslovenska arhitektura između dva svetska rata (1918-1941): konteksti tumačenja /Aleksandar Kadijević - Antešević, Nebojša (Arhitektura i urbanizam, 2024)
U monografiji Jugoslovenska arhitektura između dva svetska rata (1918–1941): konteksti tumačenja koja je objavlјena krajem 2023. godine, autora dr Aleksandra Kadijevića, redovnog profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, problemski su predstavlјeni i razmotreni značajni aspekti istoriografskih istraživanja i tumačenja jugoslovenske međuratne arhitekture, s posebnim osvrtom na odlike epohe i ideološku ravan, kao i specifične arhitektonske teme vezane za to razdoblјe – konkursnu praksu, vizuelnu kulturu, uticaje ekspresionizma i arhitekturu emigranata iz Rusije. Stavlјajući akcenat na metodološku osnovu proučavanja međuratne jugoslovenske arhitekture, autor potcrtava ne samo slojevitost istraživačkih konteksta, nego ukazuje i na bitnost pojmovne karakterizacije.