Ar deko u srpskoj arhitekturi / Milan Prosen - Alfirević, Đorđe (Arhitektura i urbanizam, 2024)
Monografija Ar deko u srpskoj arhitekturi autora Milana Prosena je kapitalno istoriografsko delo u kome je detalјno obrađena do sada nedovolјno istražena tema prisustva i uticaja ar dekoa na međuratnu arhitekturu, kao i razlozi njegovog pojavlјivanja, stilske karakteristike, rasprostranjenost i zastuplјenost u Srbiji. Široko postavlјenog okvira, monografija obuhvata i prikazuje teme poput značenja termina i pojave ar dekoa u svetu, društvenih okolnosti u kojima je stil nastao i bio prepoznat na globalnom planu, okolnosti u kojima se ar deko javio u Srbiji, kao i specifičnosti pojave ar dekoa u arhitekturi u Srbiji. Svoje sveobuhvatno naučno istraživanje dr Milan Prosen je sproveo i zaokružio tokom izrade doktorske disertacije, odbranjene na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2014. godine pred respektabilnom komisijom u sastavu dr Aleksandar Kadijević, dr Mirjana Roter-Blagojević, dr Aleksandar Ignjatović i dr Simona Čupić, što potvrđuje vrednosti i značaj njegovog rada. Od tada je sadržina monografije dopunjena i delimično izmenjena, a tekst proširen ishodima novih istraživanja, u koje su uklјučena publikovana istoriografska saznanja, kao i rezultati autora koji su se ovom temom više ili manje bavili u proteklim godinama.