Poluotvoreni blok i transformabilan stan: Stambene zgrade A–4 u Novom Sadu nagrađene Borbinom nagradom za arhitekturu - Antešević, Nebojša; Gubić, Ilija (Arhitektura i urbanizam, 2024)
Rad istražuje arhitektonske i urbanističke odlike stambene zgrade tip A–4, osmišlјene prilikom realizacije urbanističkog projekta Novog naselјa u Novom Sadu sedamdesetih godina 20. veka, čiji su autori arhitekti Slavko Županski, Bora Radusinović i Radoje Cvetkov. Na osnovu njihovog projekta u novom gradskom naselјu izgrađena su tri poluotvorena stambena bloka. Ovaj inovativan projekat višeporodičnog stanovanja nagrađen je pokrajinskom nagradom „Borbe” za arhitekturu 1979. godine. Još od prve pokrajinske nagrade „Borbe”, dodelјene 1975. godine, nizale su se nominacije i nagrade za realizacije različitih tipologija koje potvrđuju značaj arhitekture za zajednicu. Nagrađenu i nominovanu arhitekturu u Vojvodini reprezentuje jedinstven projektantski stav autorâ iskazan u strukturalnosti i estetici ravničarskog modernizma, u kome su podjednako sublimirane kultura živlјenja i kultura građenja razvijana u afirmativnom odnosu prema urbanom i prirodnom okruženju. Na prostoru Novog naselјa urbanističkim planom je trebalo da se omogući unapređenje uslova stanovanja izgradnjom bolјih stanova (prema površini i opremlјenosti) i socijalne kohezije stanovništva kroz različite socijalne grupe. Arhitekturu proučavane stambene zgrade karakteriše razvijanje koncepta bloka u odnosu na urbanističke postavke naselјa i istraživanje stambenih potreba iz koga su proizašle različite mogućnosti organizacije i korišćenja stana. Autori su isticali nameru da stvore kuće koje će živeti i spolјa i iznutra i koje će imati takve oblike i ambijentalne vrednosti sa kojima se stanari mogu identifikovati i saživeti. U svim tim postupcima autori su tragali za poveznicom između arhitekture kolektivnog stanovanja koju su razrađivali i tradicionalnih panonskih kuća.