Moja politika: o gradu i drugom / Borislav Stojkov - Radosavljević, Zoran (Arhitektura i urbanizam, 2023)
Prof. dr Borislav Stojkov (1941) je vrstan arhitekta, urbanista, prostorni planer. Osim toga, spada među malobrojne ovdašnje stvaraoce koji su se uspešno ogledali i u kritici i esejistici, i koji su medijsku kulturu i svest usvojili kao sastavni deo svog identiteta. Danas, u 83-oj godini života, on aktivno piše i komentariše i ne dozvolјava da „sve ode niz reku“. Ali ni da istruli u jalovom mitu. Mnoštvu kamenčića koje je ugradio u „kuću od reči“ srpskog urbanizma i prostornog planiranja nedavno je dodao još jedan - poseban, autentičan - da nas žulјa i podseća kako je bilo i kako sledeću priliku, ukoliko je bude, ne treba propustiti. Knjiga Moja politika: o gradu i drugom izbor je iz serije tekstova o “fenomenu grada”, analiziranog sa različitih stanovišta - ekonomskog, društvenog, kulturnog, ekološkog, umetničkog, tehnološkog i sl, koje je autor ispisivao u “Politici” od 1975. do 2020. godine u uticajnom kulturnom dodatku (“Kultura – umetnost – nauka”) i drugim rubrikama ovog dnevnog lista.