Programi edukacije najmlađih u oblastima arhitektonskog oblikovanja, nasleđa, urbanističkog i prostornog planiranja - Danilović Hristić, Nataša; Nenković-Riznić, Marina; Simonović Alfirević, Sanja (Arhitektura i urbanizam, 2022)
U profesionalnim krugovima se često stiče utisak da su stanje u našim urbanim sredinama i odnos prema prirodnom okruženju odraz nedovolјne pažnje posvećene edukaciji svih generacija i podizanju svesti o ovoj temi. Slika naših naselјa je zapravo slika nas samih. Iz tog razloga, i iz želјe da najmlađima približe i objasne stručne teme na adekvatan i prihvatlјiv način, da razviju lјubav prema okruženju i svest o kvalitetu života, nekoliko institucija i organizacija pokrenulo je nezavisne programe edukacije. Ovi programi i radionice realizuju se delom volonterski ili u okviru aktivnosti vezanih za pojedine manifestacije, projekte i redovne delatnosti pojedinih institucija, a osmišlјeni su kao dopuna obrazovno-vaspitnim programima u predškolskim ustanovama, školama i na fakultetima. U radu se analiziraju poznati pristupi, metode i tehnike participacije mladih, prikazani kroz izabran pregled literature. Takođe, navode se primeri nekoliko različitih edukativnih radionica sprovedenih na temu arhitektonskog oblikovanja, urbanističkog planiranja, zaštite graditelјskog nasleđa i očuvanja ekoloških koridora, u nekoliko beogradskih stručnih institucija i organizacija. Na osnovu stečenih iskustava i zapaženih rezultata formira se niz preporuka za organizaciju i sprovođenje ovog vida edukacije. Cilј rada je da ukaže na značaj, mogućnosti i benefite edukacije podmlatka u smislu shvatanja i brige o prostoru koji nas okružuje, kao i o drugima sa kojima taj prostor delimo. Participacija u kreativnom procesu doprinosi prikuplјanju zapažanja, ideja, vizija i iskazivanju potreba, sa mogućnošću njihove realizacije.