ИНТЕГРАЛНА ОДРЖИВОСТ КАО БАЗИЧНИ ПРЕДУСЛОВ (УРБО)ИНОВАЦИЈА - Lalošević, Marija D.; Pokrajac, Slobodan; Miloš, Marko (Arhitektura i urbanizam, 2014)
Аутори сматрају да не постоји алтернатива за одрживи развој и расправљају о тези да је одрживост данас кључни покретач иновација, али и њен неопходан базични предуслов. У овом раду се о одрживости говори као о концепту који је изнад свега, са еколошком, економском, социјалном и културном димензијом. Циљ рада је да се одрживост схвати као основни развојни принцип и кључно мерило функционисања и развоја градова у будућности. Рад проучава смисао иновативних процеса, одрживост и иновације у урбанистичком планирању, иновативне приступе одрживом урбаном развоју, иницијативе у урбаној одрживости, кључне елементе имплементације, модалитете обезбеђивања финансијских ресурса одрживим пројектима од јавног интереса, као и области у којима се може тежити иновацијама у урбанистичком планирању, са ослонцем на примере добре праксе реализованих мултисекторских одрживих пројеката. У ширем смислу циљ овог рада је наглашавање потребе да се: промовише хумана оријентација концепта урбаног развоја; урбани развој истрајно усмерава у правцу „зелене“ оријентисаности; примењују иновативне и паметне технологије у управљању савременим градовима; промовише учешће јавности и мултисекторских политика у урбаном развоју и подстичу и стимулишу одрживе (урбо)иновације. Кључне речи: одрживост, иновације, урбане иновације, урбанистичко планирање, мултисекторске политике