ВРЕДНОВАЊЕ КАРАКТЕРИСТИКА КРОВНИХ ВРТОВА У ОКВИРУ СЕРТИФИКАЦИЈЕ ОДРЗИВЕ ИЗГРАДЊЕ - Sekulić, Mirjana B.; Stanković, Bojana D; Jovanović Popović, Milica (Arhitektura i urbanizam, 2014)
Методологија вредновања зграда по разноврсним критеријумима одрживе изградње већ увелико узима маха како у иностраној, тако и у домаћој пракси. Ова методологија се спроводи путем различитих система сертификације, сложених механизама процене који укључују бројне критеријуме одрживости, како еколошке, тако и економске и друштвене. Кровни вртови представљају један од императива савремене изградње која тежи да се класификује као одржива и верификује одређеним сертификатом. Ова парадигма заснована је, пре свега, на њиховим својствима која доприносе побољшању одрживих карактеристика бројних аспеката проблематике грађења, међу којима су уштеда енергије и воде, еколошка равнотежа грађене средине, квалитет непосредног окружења, итд. Критеријуми којима се вреднује одрживост кровних вртова, и њихов допринос квалитету зграде, саставни су део свих ових система, али се њихово формулисање, из кога произилази и начин примене при процени, разликује међу системима. У раду је приказана анализа критеријума везаних за проблематику кровних вртова и њиховог доприноса квалитету зграда три карактеристична система сертификације: LEED, BREEAM и CASBEE. Ови системи одабрани су пре свега због карактеристика методологије процене, али и заступљености примене и перспективе примене у домаћој средини. Закључци изведени из поређења ових критеријума пружају увид у најважније аспекте планирања и изградње кровних вртова од значаја за целокупну процену одрживости зграда.