БЕОГРАДСКИ СТАН - Alfirević, Đorđe I; Simonović Alfirević, Sanja R (Arhitektura i urbanizam, 2014)
Појам ’’београдског стана’’ се везује за два временска периода и феномена: а)концепт организације стана у вишепородичним стамбеним зградама у Београду између два светска рата (1918-1941) и б)активности ’’београдске школе’’ архитектуре, формиране током 60-их и 70-их година XX века. Да би се одређени концепт организације стана могао назвати ’’београдским’’, неопходно је има јасно одређене карактеристике по којима се издваја од осталих типологија станова насталих у непосредном окружењу, или да је такав концепт организације стана поникао у Београду, па се затим даље проширио. До данас није истражено и појашњено у чему се огледају карактеристике ’’београдског стана’’, с’ обзиром на то да је у научној литератури означен као креативан и аутентичан тип организације стана у вишепородичном и колективном становању. У истраживању су разматрани типови карактеристичних концепција просторних организација станова насталих у два периода, од 1918. до 1941. године и од 1960. до 1975. године. Циљ истраживања је да се потврди теза о постојању аутентичних концепција београдског стана, које су се јавиле у поменутим периодима.