ПРОБЕЛМАТИКА КАПАЦИТЕТА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА ЗА ИНТЕГРАЛНУ УРБАНУ РЕГЕНЕРАЦИЈУ - Mrđenović, Tatjana J (Arhitektura i urbanizam, 2014)
Предмет истраживања у ширем смислу представља организационо - комуникациони капацитет локалних самоуправа у Србији са аспекта одрживе урбане регенерације. У том контексту испитиваће се адекватност Фалудијевог модела мултипланерских агенција и колаборативног приступа за ефикасно и ефективно планирање у ширем процесу урбане регенерације. Уже, предмет истраживања представља везу између организационе структуре локалних самоуправа у Србији њиховог потенцијала обезбеди адекватну комуникацију за обезбеђење интегралне информације за урбану регенерацију. Проблемски оквир истраживања се односи на ефикасно и ефективно, креирање решења односно политика, планова, развојних оквира, пројеката. У конкретним условима у Србији проблемски оквир представља неадекватност наслеђеног система управљања и планирања локалном заједницом, пре свега са аспеката нивоа и врсте учешћа интересних страна у процесу креирања решења. Хипотеза коју ово истраживање проверава односи се на успостављање везе између броја и врсте комуникационих канала које организациона структура локалних самоуправа омогућава и ефикасности и ефективности процеса урбане регенерације. Другим речима хипотеза је: број и врста комуникационих канала (варијабла А) утиче на ефикасност и ефективност планирања за одрживу урбану регенерацију (варијабла Б).Циљеви истраживања су усмерени ка идентификовању законитости међу варијаблама. Очекиван резултат истраживања је у формирању модела за мерење капацитета локалних самоупрва за интегралну урбану регенерацију. Кључне речи: одржива урбана регенерација, интегрално урбано планирање, капацитет локалних самоуправа.