Projekti Ranka Radovića za porodične kuće - Gubić, Ilija; Putnik Prica, Vladana (Arhitektura i urbanizam, 2022)
Ranko Radović (1935-2005) bio je jedan od najistaknutijih arhitekata, urbanista i profesora u Jugoslaviji, značajnog uticaja na stručne i naučne rasprave o planiranju i projektovanju javnih prostora i zgrada, o čemu svedoče ne samo njegovi projekti, već brojne publikacije i javne prezentacije. Pored njegovih poznatih izvedenih javnih objekata poput Spomen kuće na Tjentištu u Bosni i Hercegovini, Zanatsko-uslužnog centra u Beogradu, Gradske kuće u Aranđelovcu, Pošte, Hotela „Partizanka” i Banke u Vrnjačkoj Banji, projektovao je i pet porodičnih kuća. Od pet projektovanih, četiri su izgrađene, međutim, do sada nisu bile u fokusu istraživača ni publikovane u naučnoj ili stručnoj periodici. Ovim prilogom proučavanju stvaralaštva Ranka Radovića se analizirju njegovi projekti porodičnih kuća izgrađenih u periodu od 1975. do 1985. godine u Aranđelovcu, Bačkoj Palanci i Somboru. Značaj Radovićevih projekata porodičnih kuća istražuje se u kontekstu vremena predominantne „kataloške“ jednoporodične stambene gradnje u Srbiji. Ovim radom se istražuje Radovićev projektantski rad u kontekstu njegovih teorijskih pristupa o odnosu tradicije i savremene arhitekture, čime se rasvetlјava njegov doprinos idejama razvoja savremene stanogradnje osme i devete decenije prošlog veka u Srbiji