Memorijalna arhitektura Beograda kroz časopis Urbanizam Beograda u periodu 1969-1981 - Mladenović, Milja (Arhitektura i urbanizam, 2022)
Tema rada je uloga urbanističke struke u planiranju memorijalnih kompleksa i objekata u Beogradu u periodu 1969-1981, tokom kog je izlazio stručni časopis Urbanizam Beograda. Koristeći kao glavni izvor tekstove objavlјene u časopisu Urbanizam Beograda, rad će se baviti stavom stručne javnosti u procesu donošenja odluka u planiranju memorijala kroz pregled tekstova o pojedinačnim spomenicima u javnim prostorima, politikama urbanog razvoja, kao i najznačajnijim konkursima vezanim za memorijale i spomen-obeležja koji su bili tema pisanja različitih autora u Urbanizmu Beograda. Posmatrajući širi istorijski kontekst Jugoslavije i njene kulturne politike kroz prizmu memorijalne arhitekture, biće obrađeni različiti procesi i klјučne teme koje su uticale na urbanističko projektovanje memorijala, kao i značaj koji je stručna javnost imala za proces donošenja odluka. Istraživanje se bazira na analizi stručnih članaka objavlјenih u Urbanizmu Beograda, ali i analizi šireg društveno-političkog konteksta Beograda, kako bi se proširilo razumevanje odluka i stavova stručne javnosti u periodu 1969-1981. Cilј rada je uspostavlјanje relacije između politike i struke, kao i identifikovanje primene različitih planerskih mehanizama kreiranja kolektivnog sećanja, prepoznatih u časopisu Urbanizam Beograda. Rezultati istraživanja upućuju na konkretne javne prostore i konkurse u kojima je stručna javnost imala autonomiju donošenja odluka koje su se zasnivale na interdisciplinarnom pristupu planiranju, i nisu uvek bile u skladu sa društveno-političkom situacijom, a koje su bile objavlјene u Urbanizmu Beograda.