Konkursi za projektovanje pravoslavnih hramova u Nišu 1998−2021 - Stanimirović, Mirko (Arhitektura i urbanizam, 2022)
U ovom radu prikazani su konkursi za izradu urbanističko-arhitektonskih rešenja pravoslavnih hramova u Nišu, koji su realizovani u periodu od 1998. do 2021. godine. U protekle dve godine studentski konkursi za niške hramove realizovani su u okviru predmeta Sakralna arhitektura na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu u saradnji sa Pravoslavnom eparhijom niškom. Pored dokumentovanja nagrađenih radova, analizirani su rezultati konkursa sa cilјem unapređenja konkursne prakse. Prikaz konkursnih radova povezan je i sa temom uvođenja sakralne arhitekture u arhitektonski obrazovni proces, sa cilјem unapređenja procesa arhitektonskog projektovanja srpskih pravoslavnih hramova i sa cilјem dokumentovanja niških konkursa za izradu idejnih rešenja srpskih pravoslavnih hramova. Na osnovu prikazanih radova i analize nagrađenih rešenja ukazano je na značaj ovog fenomena.