Uticaj rekonstrukcije megabloka (1990−2020) na kvalitet otvorenih zajedničkih javnih prostora: blokovi 21 i 28 na Novom Beogradu - Bulatović, Slobodan (Arhitektura i urbanizam, 2021)
Kvalitet zajedničkih otvorenih javnih prostora uslovljen je, između ostalog, rasporedom i karakteristikama objekata koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini, ali i funkcijama i sadržajima, opremljenošću i materijalizacijom partera. Iz tog razloga, intervencije na postojećim objektima ili izgradnja novih, oko otvorenih zajedničkih javnih prostora mogu negativno ili pozitivno da utiču na sam kvalitet tih površina. Izgradnja Novog Beograda je započeta 1948. godine i traje sve do danas. Na prostoru Novog Beograda mreža zajedničkih otvorenih javnih prostora obuhvata više od 50% ukupne površine opštine. Prvobitno, blokovi na Novom Beogradu su građeni na osnovu usvojenog jedinstvenog planskog rešenja. Transformacija blokova je započeta devedesetih godina 20. vijeka, u postsocijalističkom periodu, usled promene zakonskih regulativa koje su omogućile veće učešće privatnih investicija u procesima rekonstrukcije i novogradnje. Kako bi se utvrdio stvarni uticaj rekonstrukcija megablokova na kvalitet zajedničkih otvorenih javnih prostora, u ovom radu će biti predstavljeni kriterijumi za utvrđivanje kvaliteta tih prostora. Pomoću tih kriterijuma biće ispitane razlike u kvalitetu zajedničkih otvorenih javnih prostora unutar bloka u kojem su intervencije bile česte i bloka u kojem nije bilo značajnijih intervencija poslednjih nekoliko decenija. Zaključci treba da daju odgovor na pitanje da li i u kojoj mjeri intervencije u prostoru negativno utiču na kvalitet zajedničkih otvorenih javnih prostora.