Motivi za isticanje ugla u karakterizaciji ugaonih interpolacija - Alfirević, Đorđe; Simonović Alfirević, Sanja (Arhitektura i urbanizam, 2021)
Predmet istraživanja su ugaone interpolacije u urbanom okruženju. Termin „ugaona interpolacija” označava arhitektonski objekat (kuću ili zgradu) koja dovršava kontinuitet dva niza arhitektonskih objekata koji se susreću pod uglom. Jedan od najznačajnijih elemenata u artikulaciji ugaone kuće je zona kontakta dve spoljne fasade, na čijem susretu se pod izvesnim okolnostima može formirati tzv. „tema ugla”. Tema ugla u arhitekturi podrazumeva mesto koje je u odnosu na susedne fasadne ravni ili volumetriju objekta u izvesnom smislu naglašeno. Iako je princip akcentovanja ugla u arhitekturi prisutan kod većine ugaonih kuća, postoje brojni primeri interpolacija kod kojih ugao nije naglašen, iz čega se stiče utisak da postoje određeni motivi ili okolnosti zbog kojih se ugao ističe ili ne ističe. Težište rada nije na formalnim aspektima artikulacije ugla, već na analiziranju uzroka pojave ugaonog motiva. U radu su putem naučne analize razmatrani karaktristični primeri kuća na uglu, da bi zatim bile istražene zakonitosti i metodom generalizacije konstatovani motivi koji utiču na isticanje ugla u kompoziciji interpolisane građevine. Cilj istraživanja je da se preispita stanovište po kome je tema ugla na ugaonoj interpolaciji opravdana u situacijama kada se kuća uklapa u neposredno urbano okruženje koje je od kulturno-istorijskog ili arhitektonskog značaja, dok, ukoliko se kuća nadovezuje na okolne zgrade nižeg kvaliteta ili značaja, tema ugla gubi smisao, jer čitava kuća postaje novi gradski reper, te je samim tim isticanje ugla suvišno.