Интервју: Божидар Манић о храмовима / An interview with Božidar Manić about temples - Stanimirović, Mirko (Arhitektura i urbanizam, 2020)
У овом раду приказан је интервју са архитектом Божидаром Манићем. Теме разговора су: правила грађења српских православних храмова у XIX веку, однос традиције и традиционализма у оквиру православне архитектуре, утицај литургије на форму храма, симболика куполе, развој српске сакралне архитектуре и препоруке за пројектовање савремених храмова. Разговори у оквиру пројекта „Храмови о храмовима” осмишљени су ради превазилажења актуелне кризе критеријума грађења српских православних храмова, кроз сарадњу свих учесника у изградњи храма. Путем разговора са савременим архитектима аутор покушава да унапреди будуће стварање амбијената, градова и светиња. Најважнији закључци разговора са Божидаром Манићем су: треба раздвојити традицију од традиционализма, нема обавезујућих правила која се односе на архитектонску форму цркве, простор храма треба да омогући несметано одвијање богослужења и олтар мора бити на истоку, одвојен од наоса.