Стваралачке поетике архитеката и сликара кроз мотиве ликовних радова у часопису Цртежи од 1956. до 1965. године - Antešević, Nebojša; Babić, Goran (Arhitektura i urbanizam, 2020)
У раду се анализирају мотиви и уметнички изрази ликовних прилога одабраних архитеката и сликара, наставника и сарадника на Архитектонском факултету у Београду, публиковани у факултетском часопису Цртежи у периоду од 1956. до 1965. године. Класификацијом ликовних прилога целе едиције часописа установљени су заступњени мотиви, на основу чега је дата њихова карактеризација, те спроведена компаративна анализа у односу на стваралачке поетике и сензибилитете аутора који су својим прилозима у десет издања највише допринели концепцији часописа. Иако настали из различитих побуда и стваралачких сензибилитета делатника факултета на пољима архитектуре и уметности у ширем генерацијском опсегу, ликовни радови приложени по властитом избору за једногодишње издање часописа, међу којима доминантно место заузима слободноручни цртеж, сведоче о високом квалитативном изразу и разноврсности заступљених мотива.