Exo [global eye(s)]: динамички респонзивни систем Критички приказ истраживачког пројекта, прототипа и излагачких концепција: Kritički prikaz istraživačkog projekta, prototipa i izlagačkih koncepcija - Ćirić, Dragana (Arhitektura i urbanizam, 2020)
Циљ текста је да на критички начин прикаже развој, стадијуме и резултате научноистраживачког пројекта global eye(s) – његове тематске, теоријске и научне, методолошке, стратешке и планерске, а затим дизајн интерпретативне и техничко-реализаторске равни, укључујући и просторне формате „архитектуре-машине“ које проблематизује. Пратећи процес трансформације идеје у иновациону стратегију, истраживачки и иновациони пројекат, концептуални и извођачки дизајн/пројекат, и коначно финални тест модел и прототип (са циљем поставке техничког решења и патента), а користећи излагачке форме као централна места екперименталне опсервације и провере, разматрани су сви изазови постављени пред оквире и стандарде архитектонског научног и уметничког приступа, односно интердисциплинарне и кросдисциплинарне теоријом и праксом-засноване методологије истражене и демонстриране овим примером. Објашњење комплексне мреже замисли и процедура које уз прецизну методолошку артикулацију воде коначном апликативном решењу и сету његових извршних логичких операција, одвија се паралелно увођењу елемената примарне архитектонске проблематике динамичког респонзивног система заснованог на обухватним сензорским технологијама и теме архитектонске просторне операционализације прожимајућих дигиталних инфраструктура, глобалног мониторинга и комуникација. Допринос рада препознат је у архитектонској дизајн/пројектантској/инжењерској контроли и интеграцији различитих дисциплинарно-раздвојених процеса и решења (роботичко-машинског, софтверског и електронског дизајна) ка примени у архитектонском/просторном регистру – објекту, логици или систему – док је на плану формата у ком се концепт техничког решења доказује развијан облик архитектонског интелигентног инструмента/инсталације. тног инструмента.