Пројектантски принципи за постизање просторности у стамбеном простору - Alfirević, Đorđe; Simonović Alfirević, Sanja (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Постизање просторности је једна од есенцијалних темакада је у питању пројектовање стамбеног простора у комесе жели остварити виши ниво просторног комфора. Методекојима се то постиже могу бити различите: од неутралисањафизичких баријера у ентеријеру, чиме се простор отвараизнутра; повременог (флексибилног) проширења неке одграница простора; делимичног, усмереног или потпуноготварања простора према окружењу; формирања системациркуларних комуникација; па све до примене некеод оптичких илузија којима се редефинише доживљајограничености простора. У зависности од примењеногметода, границе простора могу бити јасно одређене и мањеили више очигледне, или се може формирати простор којине открива све квалитете приликом статичног посматрања,већ је неопходно проћи кроз њега да би се сагледао. Уодсуству физичких могућности, али и као допуну претходнихприступа, могуће је изменити перцептивну слику просторавиртуелном доградњом помоћу неке од оптичких илузија.Циљ рада је да се размотре и систематизују основнипројектантски принципи којима се у организацији,обликовању или материјализацији стамбеног простораможе постићи виши ниво просторности.