Ново гробље у Барошевцу - Đurić, Milan (Arhitektura i urbanizam, 2017)
У раду се дајекритички осврт на изведено ауторско дело – Ново гробље у селу Барошевцу, у општини Лазаревац – аутора др Божидара Манића, др Ане Никовић, др Игора Марића, др Тијане Црнчевић, Славка Гавриловића и Светозара Теофиловића. Пројекат је реализован од 2012. до 2013. године, а озелењавање се изводи у фазама. Наручилац пројекта било је Привредно друштво за производњу, прераду и транспорт угља, Рударски басен „Колубара“. Ново гробље у Барошевцу представља значајан помак у приступу пројектовања сеоских гробља. Аутори су успели да креирају репрезентативан јавни простор који карактерише склад између природног и створеног окружења, поштујући и преференције локалног становништва. Значај овог ауторског дела потврђен је и учешћем на међународним салонима из области пејзажне архитектуреи урбанизма и то: VI Салон пејзажне архитектуре (2015, Удружење пејзажних архитеката Србије, Београд), Zelena infrastruktura: novi izzivi načrtovanja mestne krajine (2016, Društvо krajinskih arhitektov Slovenije, Ljubljana) и 24. међународни салон урбанизма (2015, Удружење урбаниста Србије, Ниш).     The paper givesa critical overview of the author's work – New Cemetery in the village of Baroševac, in the Municipality of Lazarevac - the authors: Božidar Manić, Phd, Ana Niković, Phd, Igor Marić, PhD, Tijana Crnčević, PhD, Slavko Gavrilović and Svetozar Teofilović. The project was realized from 2012 to 2013, while the greening is carried out in phases. TheMining Basin "Kolubara" Company for Production, Processing and Transport of Coal is the investor. The New Cemetery in Baroševac represents a significant movewithin the approach to designing the village cemeteries. The authors have been successful in creating a representative public space that is characterized by the harmony between the natural and created surroundings, respecting the preferences of the local population. The importance of this author's work was confirmed through the participation in international salons in the field of landscape architecture and urbanism: the 6th Salon of Landscape Architecture (2015, Association of Landscape Architects of Serbia, Belgrade), Green infrastructure: new challenges of urban planning (2016, Association of Landscape Architects of Slovenia, Ljubljana), and the 24th International Salon of Urbanism (2015, Association of Urban Planners of Serbia, Niš).