АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ- трговачко‐пословни и хотелски комплекс „Рајићева", Београд - Milašinović Marić, Dijana (Arhitektura i urbanizam, 2017)
У раду је приказан Трговачко‐пословни и хотелски комплекс „Рајићеваˮ у Београду ауторског тима Милана и Владимира Лојанице. Пројекат је пре готово двадесет година, 1999. год., најавном архитектонско-урбанистичком конкурсу, у конкуренцији од 35 ауторских тимова, освојио прво место. Својим урбанистичко-просторним концептом и архитектуром ова грађевина читав градски блок сједињује у јединствену комуникациону структуру и ствара од њега фокусно место саздано од стакла, камена и метала, у које су уграђен и нови садржаји, значења и нови естетски стандарди. Aутори пројекта су упоришта за своје идеје тражили и нашли у софистицираном дијалогу између историје и савремености, суштинског поштовања трагова и записа у меморији града и савремене архитектуре, њеног језика и духа новог доба.    The article presents the commercial and hotel complex "Rajićeva" in Belgrade designed by Milan and Vladimir Lojanica. Almost twenty years ago, their design project won first prize among other 35 projects in the public architectural -urban planning competition. The building's urban planning and spatial concept and architecture merged an entire urban block into a unique communication structure, turning it into a focal point made of glass, stone and metal, in which new contents, meanings and new aesthetic standards have been incorporated. The authors of this project searched and found the stronghold for their ideas  in the sophisticated dialogue between history and currentness, in the fundamental honouring of the vestiges and legends within the city's memory  and contemporary architecture, its language and spirit of the new age.