ЗЕЛЕНИ ЗИДОВИ УРБАНИХ ПРОСТОРА У КОНТЕКСТУ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА - ПРЕГЛЕД НОВИЈИХ ОКВИРА И ИСКУСТАВА - Crnčević, Tijana; Manić, Božidar J.; Marić, Igor (Arhitektura i urbanizam, 2015)
Savremeni okviri planiranja urbanog razvoja u kontekstu klimatskih promena, poslednjih godina posebnu pažnju posvećuju razvoju zelenih zidova. Shodno tome u radu je dat pregled aktulenih okvira kojima se promoviše primena ovog tipa zelenila, sa posebnim osvrtom na međunarodno iskutvo i aktuelno stanje u Republici Srbiji. U radu je posebno istaknut značaj zelenih zidova u kontekstu klimatskih promena i pozitvnog uticaja u procesima prilagođavanja i to, pre svega, u smislu uštede energije, snižavanja temperature vazduha, efekta urbanih topotnih ostrava i dr. Jedan od zaključaka rada ukazuje na neophodnost uspostavlja odgovarajućeg strateškog okvira sa ciljem promovisanja zelenih zidova u Republici Srbiji a kao prioritetne aktivnosti izdavaja sledeće: uspostavljanje proceduralnih okvira za usvajanja Zakona o zaštiti i unapređenju zelenih površina, izradu Pravilnika za izgradnju zelenih zidova i istraživanja sa ciljem kvantifikovanja pozitivnih uticaja zelenih zidova u kontekstu klimatskih promena.