ПРОГРАМСКЕ И ЗНАЧЕЊСКЕ ТРАНСФОРМАЦИЈЕ И АНАЛИЗА ДОМОВА КУЛТУРЕ КРОЗ УТИЦАЈ КУЛТУРАЛНОГ КОНТЕКСТА - Pešterac, Aleksandra Č; Momirov, Maja М; Jević, Mila M (Arhitektura i urbanizam, 2015)
Период педесетих година прошлог века, огледа се у дисперзији изузетно великог броја културних институција, који је подразумевао изградњу типолошке групе објеката културе - домова културе. Значај објеката ове типологије представљао је јасну идеолошку и културолошку индоктринацију, која је као исход имала појаву њиховог значења и у архитектонском смислу. Историјски посматрано, временски оквир који обухвата период од њихове изградње до данас, сведочи о чињеници да је типологија ових објеката претрпела различита друштвена, идеолошка и економска превирања, што је узроковало трансформацију, како у погледу значења домова културе, тако и у погледу самог назива. Поставља се питање да ли потреба за редефинисањем значења домова културе, у контексту данашњице, или културни центар данас, заправо, представља значење првобитног дома културе. Наиме, културне потребе данас испољавају се у просторном заузимању архитектуре индустријског наслеђа, које омогућавају дому културе / културном центру да реализује програм у односу на своје потребе. Циљ рада је да прикаже значење домова културе, које је некада представљало реафирмацију културолошког контекста, а данас га можемо идентификовати са појавом алтернативних културних центара.