УВОДНИК - Pucar, Mila (Arhitektura i urbanizam, 2019)
Услов без коga се не може – conditio sine qua non – свих научних и образовних институција, без обзира да ли су у питању друштвене, природне или технолошке науке је неговање и изучавање писане речи, која се пре свега огледа кроз издавачку делатност и публиковање радова. Издавачка делатност била је на врху приоритета Института за архитектуру и урбанизам Србије од његовог оснивања 1954. год. до данас. У овом броју часописа приказан је део издавачке делатности која се одвијала у периоду 1961-1975 године, у виду часописа Zbornik radova, првој серијској публикацији Института. У часопису су пре свега представљане архитектонске и урбанистичке реализације на простору тадашње Југославије. Дата је детаљна библиометријска анализа и анализа садржајa овог часописа. Аутори овог рада истичу да је циљ њиховог истраживања упознавање научне и стручне јавности, а нарочито младих истраживача са значајем и садржајем овог часописа. Изучавање прошлости која се односи на архитектуру, урбанизам и просторно планирање, као основних делатности Института, подједнако је важно и када је у питању издавачка делатност и богата библиографска грађа коју Институт поседује. Повезаност ових истраживања са другом значајном темом којом се овај број часописа бави је дигитализација документације којој је посвећен рад Методологија интегрисаног истраживања у процесу дигиталне документације архитектонског наслеђа. Значај дигитализације такође има за циљ чување од заборава документационе грађе која се односи на целокупно градитељско наслеђе. Коришћењем савремених, доступних и једноставних технологија истраживачима широм света омогућено је идентификовање и повезивање различитих техничких, технолошких, географских, хронолошких и историјских података, али и овладавање новим сазнањима и информацијама. Кроз интеграцију различитих метода истраживања откривају се нове могућности које нуде дигиталне технологије, а које тек треба истражити.