ЧАСОПИС АРХИТЕКТУРА И УРБАНИЗАМ - БИБЛИОМЕТРИЈСКА АНАЛИЗА / ARHITEKTURA I URBANIZAM JOURNAL - BIBLIOMETRIC ANALYSIS - Milinković, Milena (Arhitektura i urbanizam, 2018)
Радом је представљено истраживање које се заснива на анализи библиометријских показатеља, а са циљем да се укаже на основне карактеристике и значај научног часописа Архитектура и урбанизам. Дат је временски оквир излажења часописа од 1994. до 2018. године и приказ главних и техничких уредника, а указано је и на све већу видљивост радова доступних у електронским базама у формату пуног текста, као и на значај електронског објављивања. Затим су, за временски период од 2009. године (од броја 26) до 2018. године (до броја 46) анализирани подаци о броју објављених радова, њиховој категоризацији, броју аутора, афилијацији аутора, просечном броју референци по раду, о учесталости појављивања кључних речи и језику на ком су радови објављени, а добијени резултати су изнети у пратећим табелама и графиконима. У посматраном периоду 250 аутора, од којих су готово сви из Србије, објавило је 139 категоризовних радова, једноауторских (49,64%) и коауторских (50,36%). Просечан број наведене литературе по раду износи 22.27 референци. На основу анализе кључних речи утврђено је да се најчешће заступљене теме обрађиване у текстовима односе на архитектуру, климатске промене и одрживи развој. Истраживање је спроведено непосредним увидом у све бројеве часописа чиме је обезбеђена веродостојност наведених података. Добијени резултати, као и категоризација часописа од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије потврђује улогу и значај који часопис Архитектура и урбанизам има међу истраживачима из научних обласати које покрива, али и указује на неопходност двојезичног објављивања радова којe би обезбедило већу међународну видљивост, омогућило укључивање рецензената из иностранства и привукло већи број иностраних аутора.