ТРГ И УЛИЦА - просторни и функционални односи на примеру Трга партизана у Ужицу (1961) - Kuzovic, Dusko R (Arhitektura i urbanizam, 2018)
Трг Партизана је значајно остварење градитељске прошлости Југославије. Садржи многобројна квалитетна урбанистичка и архитектонска решења. Потребно је анализирати релације између два нивоа јавног простора: трга и улице. Овај рад анализира интеракцију многобројних нивоа који граде трг и улицу: корисник-јавни простор, ритам у композицији јавног простора, однос објекта и јавног простора, примену улазних мотива у објекте, визуре на тргу и околним улицама, геометрију и облик јавног трга и улица, атмосферу у јавном простору, утицај примењеног материјала на јавни простор, слојевитост јавног простора, историјска слојевитост трга, филозофске основе јавног простора, границу између урбанизма и архитектуре, увођење улица у трг, однос фенестрације на објектима и трга, употребе акцената на фасадама, димензионални односи трга и улица, примена воде у јавном простору.