Arhitekrura kao scenski tekst: studija slučaja Sedamsto hiljada stubova - Dadić Dinulović, Tatjana D (Arhitektura i urbanizam, 2017)
Iako se tekstualne poruke mogu odnositi na sve programske aspekte građevine, veza između arhitekture i teksta, najčešće, podrazumeva upotrebu arhitektonskih elemenata za označavanje namene i urbane funkcije objekta. U kontekstu arhitekture kao teksta, međutim, posebno je važno dejstvo koje treba postići upotrebom prostora, umetničkih sredstava i dokumenata, kao i pitanje dramaturgije tog dejstva, tj. dramaturške funkcije i karaktera arhitektonskog prostora. Kada je reč o uspostavljanju dramskog dejstva arhitekturom, treba naglasiti da ono može da ima zakonitosti i u strukturi i u sredstvima, kao i da može da bude realizovano putem dizajna prostora i dizajna vremena. U tom smislu, tri teksta (dramski, arhitektonski i scenski), kao i njihovo međusobno dejstvo, mogu da posluže kao oslonac za semiološku analizu arhitektonskog dela, pri čemu posebno mesto pripada memorijalnoj arhitekturi. Ovaj rad bavi se uspostavljanjem dijaloga i ravnoteže između arhitektonskog i dramskog teksta, a na primeru projekta Sedamsto hiljada stubova, konkursnog predloga za idejno rešenje Spomen područja Donja Gradina.