Savremeni trenutak arhitekture stanovanja na globalnom nivou - HOUSING 15 - Petrović, Vladana; Keković, Aleksandar; Petković-Grozdanović, Nataša; Stanimirović, Mirko; Petrović, Marjan (Arhitektura i urbanizam, 2017)
Da su arhitektonske izložbe nezaobilazni i značajni deo u razvoju arhitekture uveravaju nas izložbe čija praksa datira još iz prvih decenija XX veka - Pariske izložbe (Salon d’Automne), na kojima su izložena i tri manifestna izložbena projekta Le Korbizijea, zatim Berlinske izložbe u drugoj polovini XX veka (Interbau 1957, IBA 1987), na kojima je promovisana Postmoderna kroz obimni poduhvat urbane obnove, do druge decenije XXI veka i Venecijanskog bijenala 2014 (La Biennale di Venezia) sa temom „Sto godina „m o d e r n i t e t a“. (arh. Darko Marušić, citat iz uvoda kataloga HOUSING 15) „STANOVANjE - HOUSING 15“, izložba koja je nastala na inicijativu Katedre za stanovenje Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu sa ciljem da se prikaže savremena arhitektura stanovanja na globalnom nivou. Izložba je prikazana u okviru manifestacije BINA 2016, a ipratio ju je i Okrugli sto na temu: „Savremeni trenutak arhitekture stanovanja na globalnom nivou“. Ideja Okruglog stola bila je da se uporede domaća i inostrana iskustva u ovoj oblasti i ukaže na odnos modernog, odnosno, današnjeg,elektronskog doba prema arhitekturi stambenih objekata. Specifičnost ove izložbe, u odnosu na ostale manifestacije sličnog karaktera, jeste da se pored arhitektonsko-oblikovne prezentacije objekata javlja i naučno-stručna recenzija radova data od strane međunarodnog Naučno-umetničkog odbora izložbe. Rad je nastao kao sažetak diskusije vođene na Okruglom stolu, održanom u okviru Međunarodne izložbe „STANOVANjE-HOUSING 15“. Kroz rad je dat prikaz viđenja problema, odgovora i zaključaka koji se odnose na stambenu arhitekturu današnjice iz perspektive struke.