„Salonski” stan između dva svetska rata u Srbiji - Preispitivanje opravdanosti korišćenja termina - Alfirević, Đorđe; Simonović Alfirević, Sanja (Arhitektura i urbanizam, 2017)
„Salonski stan” je termin koji se dovodi u vezu sa reprezentativnim stanovima koji su građeni u okviru višeporodičnih stambenih zgrada u Beogradu i pojedinim gradovima u Srbiji u prvim decenijama XX veka, a koji u svojoj strukturi imaju centralno predsoblje sa funkcijom obedovanja i jedan ili više salonskih prostora. Najviše realizovanih primera je ostvareno u Beogradu, gde su nastali i prvi primeri popularno nazvanih „salonaca”, da bi se koncept prostorno-funkcionalne organizacije kasnije proširio i po većim gradskim centrima u Srbiji. Jedan od osnovnih problema koji se ispostavlja prilikom naučnog razmatranja ovog tipa stanovanja je terminološko određenje pojma. U praksi je opšte prisutan termin „salonski stan”, koji sugeriše da u strukturi stana postoji salon i da je stan po karakteru reprezentativan, dok se u naučnim istraživanjima pominju različiti termini poput „beogradski stan između dva svetska rata”, „beogradski stan rane moderne”, „stan sa centralnim predsobljem”, i dr. Cilj rada je da se analizom karakteristika i tipova ovih stanova, preispita stanovište da li je „salonski stan” odgovarajući termin za koncept prostorne i funkcionalne organizacije stanova sa salonom u višeporodičnim zgradama između dva svetska rata u Srbiji.