Примена концепта простор у простору у савременој архитектури отвореног плана / Interpretations of Space Within Space Concept in Contemporary Open-Plan Architecture - Alfirević, Đorđe I; Simonović Alfirević, Sanja R. (Arhitektura i urbanizam, 2016)
Предмет истраживања је концепт простора у простору, који је један од универзалних принципа у архитектонском стваралаштву. У раду су анализирани карактеристични савремени и историјски примери, код којих је овај концепт примењен на такав начин да се у оквиру простора отвореног плана јавља један или више самосталних просторно-функционалних целина. Акценат је на истраживању различитих повода који су у појединим ситуацијама довели до примене концепта простор у простору, при чему је посебна пажња усмерена у правцу генерализације и појашњења кључних пројектантских становишта са којих је концепт у пракси најчешће примењиван. Кључне речи: архитектура, отворени план, једнопростор, текући простор, флексибилност.