УРБАНА ОБНОВА У КОНТЕКСТУ КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА, НА ПРИМЕРУ ПРЕНАМЕНЕ КОМПЛЕКСА КАСАРНЕ У БЕЛОЈ ЦРКВИ - Manić, Božidar J; Bajić, Tanja R; Niković, Ana (Arhitektura i urbanizam, 2015)
Апстракт: Изазови одрживог развоја и климатских промена отварају нове могућности у сагледавању значаја, принципа и методологије урбане обнове. У раду се разматра проблем напуштених објеката и комплекса и могућности њихове поновне употребе у контексту климатских промена и одрживости, на примеру студије пренамене комплекса касарне у Белој Цркви, урађене у Институту за архитектуру и урбанизам Србије 2012. године. Концептуално решење варијанте 2 засновано је на идеји климатски свесног и друштвено одговорног пројектовања, уткане у основну програмску шему новог комплекса, која укључује формирање универзитетског кампуса, изградњу огледних социјалних станова, културне и уметничке садржаје и урбану пољопривреду, уз коришћење алтернативних извора енергије и поштовање принципа енергетске ефикасности. У закључним разматрањима указује се на проблеме напуштања војних објеката и комплекса и дају се препоруке за њихову пренамену, узимајући у обзир досадашња искуства и актуелне проблеме животне средине. Кључне речи: урбана обнова, климатске промене, напуштени објекти, пренамена, касарна, Бела Црква