САВРЕМЕНА АРХИТЕКТОНСКА ПРАКСА: ИНСТИТУЦИОНАЛНИ ОКВИР И ПРАВИЛА ГРАЂЕЊА - Niković, Ana S; Manić, Božidar J; Maruna, Marija (Arhitektura i urbanizam, 2015)
Pravila građenja predstavljaju važan element sistema planiranja u Srbiji koji povezuje različite oblike i razmere stručnih intervencija u prostoru, u prvom redu opštiji nivo planiranja sa konkretnijim nivoima projektovanja i izgradnje. Način na koji se formulišu, tumače i primenjuju pravila građenja u procedurama planiranja, projektovanja i građenja najdirektnije se odražava na kvalitet izgrađenog i životnog okruženja. U radu su izdvojena i sistematizovana profesionalna iskustva neposrednih učesnika u ovim procedurama, koja su prethodno izložena na tribini sa temom "Savremena arhitektonska praksa: institucionalni okvir i pravila građenja". Cilj je da se ukaže na probleme koji se javljaju u aktuelnoj praksi i podstakne šira debata. Rezultat tribine su zajednički stavovi koji predstavljaju osnovu za dalju diskusiju i delovanje u pravcu unapređenja profesionalne prakse.