Климатске промене и заштита - новијa искуства у планирању подручја културног и природног наслеђа - Crnčević, Tijana B; Dželebdžić, Omiljena; Marić, Igor (Arhitektura i urbanizam, 2015)
Рад има за циљ да пружи увид у актуелне законске и друге регулативне оквире којима се проблематика климатских промена уводи у праксу планирања природног и културног наслеђа, са посебним освртом на стање у Републици Србији. Упоредо са овим дат је осврт на примере природног и културног наслеђа са UNESCO Листе светског наслеђа за које су рађене студије утицаја климатских промена и предвиђене мере заштите. Резултати указују да се у законским оквирима као и у актуелној пракси промовише развој еколошких мрежа (мрежа простора NATURA 2000) и заштиту предела. То се односи и на праксу планирања у Србији, где се планирањем еколошких коридора, умрежавањем станишта и другим мерама, дају одговори на климатске промене. Један од закључака рада је указивање на неопходност повећања степена заштите природног и културног наслеђа уз очување аутентичности и унапређења адаптибилности или прилагодљивости на климатске промене. Кључне речи: културно наслеђе, природно наслеђе, климатске промене, планирање