Социјално становање у Београду: Пракса архитектонско-урбанистичких конкурса (2003-2014) - Bajić, Tanja; Manić, Božidar; Kovačević, Branislava (Arhitektura i urbanizam, 2014)
Uprkos odsustvu definisanog nacionalnog sistema socijalnog stanovanja, u Srbiji je u toku protekle decenije sprovedeno nekoliko programa socijalne stanogradnje, za čije potrebe su uglavnom organizovani i javni arhitektonsko-urbanistički konkursi. U radu je prikazana praksa arhitektonsko-urbanističkih konkursa u oblasti socijalnog i neprofitnog stanovanja, koju je Grad Beograd, posredstvom Društva arhitekata Beograda, realizovao u u periodu od 2003. do 2014. godine, sa posebnim osvrtom na najbolje plasirana i konačno realizovana konkursna rešenja. Analiza rezultata i kvaliteta postojeće projektantske i graditeljske prakse ima za cilj unapređenje saznanja o kompleksnoj problematici socijalnog stanovanja, uočavanje lokalnih specifičnosti i ograničenja, ali i potencijala i primenljivosti nagrađenih rešenja. U zaključnim razmatranjima ukazuje se na značaj institucije javnog arhitektonsko-urbanističkog konkursa u promociji održive i inovativne socijalne stanogradnje. Ključne reči: socijalno stanovanje, arhitektonsko-urbanistički konkursi, Beograd, nova praksa, projektovanje