КОМПЛЕКС ОКРУЖНОГ НАЧЕЛСТВА И ПРВОСТЕПЕНОГ СУДА У УЖИЦУ - Kuzović, Duško R (Arhitektura i urbanizam, 2014)
У Ужицу је од 1923. до 1927. године изграђен објекат Окружног начелства и првостепеног суда. Пројекат је израдила Грађевинска дирекција Крушевац у духу архитектуре историјских стилова. Објекат се састоји од улазног ризалита и два бочна крила која су у осовини пресечена са бочним ризалитима. Спратност објекта је приземље и спрат. Главни улаз је кроз централни ризалит из кога се приступа у ходнике који су на дворишној страни бочних крила. Из ходника се даље приступа у канцеларије орјентисане према главној фасади и улици. У дворишту објекта се налази анекс са судском салом у коју се приступа из централног хола. Зидови објекта су од опеке, међуспратна конструкција је дрвена или метална, кровна конструкција дрвена. Кров је на две воде осим изнад ризалита где је четвороводан, покривен керамичким црепом. Прозори приземља су са лучним надпрозорником а спрата са равним. Врата приземља су у осовини ризалита и имају лучни надвратник. Фасада је компонована на високом соклу, призеље је обрађено са дубоким хоризонталним фугама, спрат је равно малтерисан. Декорација је ограничена на ризалите и простор око прозора где су плитке нише са једноставном декорацијом од низова медаљона и трака. На објекту се налазе спратни, појасни и завршни стрешни венац. Током 1956. и 1957. године извршена је надградња и измењена главна фасада.