The Integration of Ancient Heritage in a Modern City: A Case Study of Osijek, Croatia - Rogina, Danijela (Arhitektura i urbanizam, 2022)
Grad Osijek je doživeo mnoge istorijske promene u gradskom pejzažu, koje su uticale na njegov identitet. Budući da je Osijek prepoznatlјiv po austrougarskoj baroknoj tvrđavi, klasicističkom Gornjem gradu i secesijskoj Evropskoj aveniji, često se zanemaruje činjenica o još tri istorijska sloja, rimskom, srednjovekovnom i turskom. Glavni razlog je taj što je arheološko nasleđe tih perioda gotovo nevidlјivo. Glavana hipoteza ovog rada je da je integracija antičkog nasleđa vrlo vredna imovina i potencijal pri dizajniranju savremenog grada i njegove arhitekture. Ovaj rad ima za cilј da preispita i prikaže naučno zasnovan integrativni pristup integraciji antičkog nasleđa u savremeni grad 21. veka koji rezultira očuvanjem identiteta istorijskog mesta i društva na primeru nove zgrade Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Osijeku, koja je prepoznata kao sinteza modernih trendova u arhitekturi i antičkog nasleđa pronađenog na lokaciji. Kritička analiza literature ilustrovala je značaj očuvanja kulturnog nasleđa u identitetu mesta, društva i čovečanstva. Kulturno nasleđe je prepoznato ne samo kao nosilac identiteta, već i kao resurs kulturne raznolikosti u uslovima rastuće standardizacije, gentrifikacije ili (post)globalizacije.