DEKONSTRUKCIJA KAO KONCEPT ARHITEKTONSKE PRAKSE - Maksimović, Milan (Arhitektura i urbanizam, 2013)
У овом раду испитује се однос филозофског појма деконструкције и његове практичне примене у тумачењу концепта архитектонског стваралаштва. Деконструкција се не разуме само као формална метафора, већ као критички поступак којим се преиспитује уобичајени поступци у приступу архитектонском обликовању и третману архитектонског простора. Кроз паралелу са филозофијом, осветљава се приступ архитектури као месту разградње уобичајеног и устаљеног начина мишљења о архитектури, а тиме и третмана архитектонског концепта у стваралачкој пракси. Студијом случаја анализара се обликовни концепт објекта „Палате Цептер“ у Београду и кроз његово тумачење интерпретира се деконструкција као концепт архитектонске праксе. На том примеру, компаративно са познатом интерпретацијом деконструкције на пројекту парка Ла Вилет у Паризу, изводи се кључни допринос филозофске деконструкције концепту архитектонске праксе – приступ који установљава и афирмише метод за стварање и ширење архитектонске различитости као нових простора чулности естетског доживљаја простора. Кључне речи: деконструкција, архитектура деконструкције, естетика, тумачење архитектуре, зид.