REDUCING URBAN HEAT ISLANDS AND IMPROVING THE THERMAL COMFORT OF RESIDENTS – A NATURE-BASED SOLUTION: - Đorđević, Tomislav (Arhitektura i urbanizam, 2021)
Предности урбане плаво-зелене инфраструктуре добро су познате: елиминишу троатомске честице у ваздуху – смањују ниво загађења, омогућавају засенчење и природно хлађење евапотранспирацијом. Фокус овог рада је примена релативно нових метода даљинске детекције и технике мулти-спектралне анализе, које су врло користан додатак квантификацији плаво-зелене инфраструктуре, ради природног хлађења и засeнчења, посебно у изузетно сложеној геометрији градских блокова. Основни циљ овог истраживања је покушаj да се смање ефекти урбаних топлотних острва и да се на тај начин индиректно утиче на побољшање животног комфора. Мулти-спектралном анализом утврђени су узрочно-последични односи изграђене физичке структуре (зграде и инфраструктура) и расподеле сунчевог зрачења на непосредну животну околину, као и проценa недостатка вегетације на нивоу парцеле/блока (важан урбанистички алат). Иновативна метода оптимизације вегетативних ресурса примењена je на предикционом концепту урбаног модела. Сада је могуће креирати модел који ће квантификовати евапоративни потецијал новопланиране вегетације у зависности од енергије испаравања лишћа, што ће имати утицаја на микроклиму градског подручја. Такво природно хлађење може се мерити и прилагодити, а тиме и усмерити ка потенцијалном смањењу топлотне емисије делова подручја са урбаним топлотним острвима (UHI). Oва студија случаја oдноси се на урбани блок непосредно уз обалу мора (Абу Даби, УЕ,) који је анализиран у опцији са и без уличних дрвореда, односно зелених фасада и кровова. Закључено је да урбано зеленило редукује температуру површине тла (LST) до 4,5 oC.