Иницијатива Отворени Балкан: иновативна регионална сарадња или пролазни политички експеримент? - Ушковска, Маре (Međunarodni problemi, 2026)
Иницијатива Отворени Балкан представља занимљиву студију случаја ефикасности договора налик Шенгену изван ЕУ, посебно као подухвата у смислу локалне иницијативе уз координацију између влада. Заснована на новој теорији регионализма и принципима међународне политичке економије, ова студија истражује потенцијал и ограничења овог договора на Западном Балкану, анализира његове резултате, питања у вези са његовом целисходношћу за дату сврху и вероватну путању ове регионалне интеграционе иницијативе. Кроз квалитативну анализу која пружа и одговарајућа објашњења, ова студија случаја настоји да одговори на следеће главно питање: да ли Отворени Балкан може да се сматра успешном регионалном интеграционом иницијативом и ако може, у којој мери? Иако постоји мало тога по чему би се идеје Отвореног Балкана разликовале od prethodnih сличних мултилатералних иницијатива, резултати студије указују на то да је иницијатива показала бржи напредак у реализацији закључених споразума у поређењу са Берлинским процесом. Студија такође анализира политичку стигму која окружује Отворени Балкан и притом доводи у питање неке од критика које су присутне у досадашњим анализама. Овде постављамо тезу да ограничено чланство Отвореног Балкана представља снагу која омогућава трима земљама чланицама да се споразуми лакше реализују, попут споразума о заједничком тржишту рада, без оптерећења многим нерешеним билатералним политичким споровима који су присутни у региону. С друге стране, ова иницијатива је подложна политичким циклусима, будући да је недостатком интересовања њених лидера током последњих година истакнут нејасан дугорочни оквир и одрживост координације регионалне политике између држава чланица.
Keywords: регионална сарадња; Западни Балкан; ЕУ интеграције; слобода кретања; заједничко тржиште рада